Hoeveel informatie er ook online te vinden is, ik blijf een zwak hebben voor een papieren versie van de toeristische gids. Zo eentje waar je kan in kriebelen, dingen kan aankruisen of gewoon zelfs doorstrepen. Het probleem met online informatie is natuurlijk ook dat je niet zeker weet wie het geschreven heeft. Zijn het locals, zijn het tevreden klanten of zijn het gewoon horeca-uitbaters die op zoek zijn naar extra promotie? Misschien heeft u de gidsen “In your pocket” wel al eens gebruikt op vakantie? Wist u dat er ook een Ghent in your pocket bestaat? En wist u dat het hele “In your pocket” verhaal wel een heel Gents kantje heeft?
Ik ontmoette Reine Ortiz in de Vooruit waar ze haar verhaal deed. Ze werd geboren in Gent, al kan je het zeker niet horen aan haar accent. Op 23-jarige leeftijd trok ze met haar echtgenoot naar Litouwen, het was de periode na de val van de Berlijnse muur en er stond van alles te gebeuren. De Baltische staten scheurden zich af en plots waren er nieuwe toeristische bestemmingen. Haar echtgenoot en zijn broers (George, Olivier & Nicolas Ortiz, ook al Gentenaren langs moeders kant) en Matthias Lufkens (een Duitse journalist) zijn met de eerste gids van Vilnius begonnen. Voor de eerste versie van “Vilnius in your pocket”, in 1992, werd alles ter plaatse uitgezocht, welke restaurants, welke cafés,… waren de moeite voor toeristen, naast een korte beschrijving van de bezienswaardigheden, maar ook de verborgen hoekjes van de stad lieten ze niet onbelicht. Reine nam het idee over om er een echte reeks “In your pocket” van te maken. Later volgden Talin, Riga en Minsk. Het was een gat in de markt. Er bestond niks over die landen terwijl er wel interesse was van toeristen om de steden te bezoeken. Reine legde de nodige contacten o.a. voor reclame en zocht in elke stad een journalist of redacteur om mee samen te werken. Ondertussen zijn we meer dan 20 jaar verder en is “In your pocket” beschikbaar in 23 landen in Europa met meer dan 75 steden. Vorig jaar spreken we al gauw over 5 miljoen gedrukte gidsen. Reine woont na vele jaren in het buitenland opnieuw in België en vreemd genoeg blijkt Gent momenteel de enige Belgische stad te zijn die je in je broekzak kan steken. Ook al is er veel vraag naar een Brusselse versie, de hoofdstad laat zich blijkbaar moeilijker inpakken.
Aan de succesformule van “In your pocket” is weinig veranderd. Reine werkt via een franchise-formule met een team van lokale redacteurs die input leveren voor de gids. In Gent zijn dit Sofie Steen en Astrid Vandendaele. Twee maal op een jaar, in januari en juni komt een nieuwe editie van de papieren versie uit. Nummer drie van “Ghent in your pocket” verschijnt op 20 juni en wordt op 10.000 exemplaren gedrukt. Je kan die kopen in de boekhandel voor een schappelijke prijs of gratis vinden in de meeste Gentse hotels, bed & breakfasts, musea,… Er is een samenwerking met het Film Festival Gent, Gent Jazz,…
Om de gids betaalbaar te houden wordt beroep gedaan op reclame-inkomsten van lokale handelaars. De reclame is duidelijk gescheiden van de inhoud van de gids. Ik vroeg Reine waarom nog steeds een papieren versie in het online-tijdperk. “Simpel, de papieren versie valt niet zonder batterij, kan tegen een spatje regen,… en past in je zak. De papieren gids is nu eenmaal nog steeds “the best nomad product”. Al kan je die steeds minder los van het online gebeuren zien. We hebben een facebook pagina en een twitter account. Mensen mogen me altijd contacteren voor foto’s of als ze hun reclame in de gids willen.”
De website Inyourpocket.com telde vorig jaar meer dan 3,5 miljoen unieke bezoekers en meer dan 12 miljoen bekeken pagina’s. 1,5 miljoen gidsen werden in pdf-formaat gedownload. Op je iPhone is de In Your Pocket app gratis en vind je momenteel meer dan 40 steden. Dit aantal zal de komende maanden zeker toenemen en ook aan de Androidgebruikers wordt gedacht. Niet slecht voor iemand die van zichzelf zegt dat ze niet zo bezig is met het hele online gebeuren. Bovendien komt er binnenkort een nieuw en eigen mobiel platform dat op elke smart phone zal werken. “Het is een groeiende markt,” verduidelijkt Reine. “Al meer dan 25% van de bezoeken op onze website komt van smart phones. Het platform zal ook voor de lezers van de papieren versie extra’s bevatten.”
Ghent in your pocket, verschijnt op 20 juni. Te verkrijgen in de boekhandel (2,5 euro), op de luchthaven, in de Gentse horeca en musea. Online: http://www.inyourpocket.com/Belgium/Ghent
Contacteer Reine Ortiz via reine.ortiz@inyourpocket.com